Používáme cookies

Záznamy cookies nám pomáhají zlepšovat naše stránky. Využíváme je také k analýze návštěvnosti a cílené reklamě. Podrobnější informace najdete na straně zásady ochrany osobních údajů.

ZPĚT
rozsvítit web
zhasnout web

aktuality a tipy

aktuality a tipy

aktuality a tipy

aktuality a tipy

aktuality a tipy

Jak zvolit vhodná svítidla pro váš domov

15/9/2016

Osvětlení není jen o nasvícení prostoru, jde o mnohem víc. Je prvním předpokladem pro vytvoření příjemné atmosféry. Navíc je důležité pro naše oči i mozek a ovlivňuje naši schopnost soustředění a duševní pohody. V první řadě je nezbytné dbát na správné množství denního světla v interiéru. Dostat jej do všech míst v prostoru, kam jen je to možné. Tomu se poté přizpůsobuje umělé osvětlení.

Správná svítidla odpovídají činnostem

Při plánování osvětlení je potřeba dbát na vaše individuální potřeby v různých místnostech, tedy které činnosti kde budete vykonávat a kolik světla k tomu potřebujete. Mějte na paměti, že v jedné místnosti budete dělat různé činnosti, které vyžadují odlišné osvětlení. Například u jídelního stolu můžete v jednu chvíli chtít příjemnou atmosféru podtrženou tlumenými světly, jindy zase kvalitní osvětlení pro čtení novin u večeře. Uvědomit si potřeby vás i prostoru je důležité při pozdější volbě svítidel a světelných zdrojů.

Různé druhy svítidel

Je vhodné používat větší množství různých druhů svítidel, která budete rozsvěcet podle aktuální potřeby. Zároveň se tak vyhnete tmavým koutům v interiéru, které vznikají při nízkém počtu světelných zdrojů v místnosti.

Kombinace rozptýleného a přímého osvětlení

Nejefektivnější světelná řešení kombinují rozptýlené a přímé osvětlení. Rozptýlené světlo dává měkké, příjemné světlo, poskytující prostoru celkové osvětlení. Rozptýleného světla nejlépe docílíte použitím svítidla s opálovým nebo papírovým stínidlem, například Caravaggio Opal či Lullaby. Namísto toho, aby bylo světlo soustředěno do jednoho bodu, je stínidlem měkčeno a rozptýleno do okolí. Na druhou stranu přímé osvětlení je potřeba nasměrovat na určitý povrch. Tak nejlépe poslouží své funkci, a to, akcentovat vybraný povrch. Přímé osvětlení poskytují nejlépe svítidla s kovovým stínidlem, jako Calabash či Orient.

Pozor na oslnění

Správně umístěné svítidlo vás nesmí oslňovat. Jinými slovy, neměl by být vidět zdroj světla. Proto je velmi důležité dbát na správnou výšku umístění svítidla.

No items found.
související svítidla
No items found.